Blefjell: Ta et sidespor og se hva som skjer

I Blefjell finner du mange steder enkelt terreng å gå i utenfor stiene. I åsen du skimter i bakgrunnen er det derimot en jungel av fjellbjørk.

Husker du hvor gøy det var å utforske nærmiljøet og naturen da du var liten? Nysgjerrigheten vi hadde da er lett å glemme. Her får du både en historie og et turtips i Blefjell.

Tekst og foto: Bjørnar Eidsmo

For mange år siden havnet jeg et sted som heter Phoenix Park i Sør-Korea. Det er en annen historie, men noe jeg husker godt var at der var det forbudt å bevege seg ut i naturen utenfor veiene. Tenk så kjedelig.

I Norge kan vi gå stort sett hvor vi vil. Den friheten utfordrer vi raskt fra vi er små. 
 

Utflukten bak huset

- En dag ville Randi på tur. Nina ble med. De pakket sekken og dro avgårde. På baksiden av huset fant de klesstativet vårt. Her slo de seg ned og drakk medbrakt saft, sier Annbjørg til meg.

Det er moren min som forteller. Jeg er på middagsbesøk etter en tur i fjellet. Vi snakker om hvor liten radiusen var da vi skulle på tur som barn, og hvor fort den blir større. Randi er min søster. Nina hennes venn og nærmeste nabo. Bak huset vårt kjente de to på friheten ved å velge selv hvor turen gikk. De var fire år gamle.

- I dag er mange opptatt av å reise så langt vekk. Nærmiljøet er undervurdert, sier min mor.

Det er mye sant i det. 


Planlegging

På stuegolvet hjemme i Oslo tidligere samme dag har jeg lagt ut kart over Lifjell, Rauland, Tuddal og Blefjell. Siden jeg har planer for kvelden er det snakk om en dagstur. Hvor har jeg ikke vært før som er innenfor rekkevidde?

Det er blitt lenger til fjellene nå enn da jeg vokste opp i Sauland i Telemark. Den gang kunne jeg se de tre fjelltoppene Himingen, Slettefjell og Heksfjell fra stuevinduet.

Først vurderer jeg Vindeggen i Hjartdal. Det blir for langt unna denne dagen. Blefjell er nærmere. Den nordlige delen er jeg ikke så godt kjent med. På kartet ser jeg en sommersti som ser ut som en fin tur. 

Her i Blefjell, i enden av disse vannene, ligger den ubetjente DNT-hytta Eriksbu.

Se hva som skjer utenfor stiene

Å rusle fritt rundt i naturen er ikke noe alle søker. Noen forstår heller ikke poenget. Det kommer best frem om du prøver det selv.

Vi jager ofte etter å spare tid. Derfor er det opplagte å velge det raskeste alternativet uansett hva vi skal. Slike tanker er lett å ta med ut i naturen. Du skal kanskje til et bestemt sted, som en topp eller en hytte. Det går en merket bred sti eller vei dit. Den er raskest. Klart vi tar den. Eller?

Barn er gjerne flinke til å se hva som er rundt seg der de er. Har vi noe å lære av dem? Hva går vi glipp av ved å ikke stoppe opp underveis? Er alltid toppen det mest spennende? Må vi egentlig gå stien? 

Prøv å lag din egen rute utenfor alle stier. Dette kan like gjerne være i naturen nærmest der du bor. Når ingen andre bestemmer hvor og hvor lenge vi skal gå får vi en helt annen frihetsfølelse, tilstedeværelse og nærhet til naturen. Kanskje roter vi oss litt bort. Med en dose retningssans er det bare morsomt. Var det ikke slike turer som var det gøyeste da vi var barn? 

Kart og kompass er lurt å ha med. Det gir oversikt og hjelp om du trenger det. Er det barn med kan de få enkle kart du har tegnet. De syns det er gøy å følge med. Har du mobildekning finnes det mange gode kartapper som kan hjelpe deg å finne fine steder. Følger vi i tillegg med på været og bruker Fjellvettreglene skulle det være trygt å drive rundt i fjellet.

Turtips til dagstur i Blefjell

Det finnes mange fine turer i Blefjell. Bildene i denne artikkelen er fra en tur som starter ved Butjønn/ Einarstjønn der jeg ender opp ved DNT-hytta Eriksbu. Har du bedre tid kan du gå videre til Bletoppen på 1342 moh. På Eriksbu kan du også overnatte. Bare husk å ta med DNT-nøkkel.

For å finne fram til startstedet kan du taste inn "Einarstjønn" i Google Maps. Om du bor i Oslo er litt over 2 timer dit med bil. Kjør til Kongsberg og videre nordover på riksvei 40 mot Geilo. Etter 16 km, ved brua før Svene, tar du til venstre inn på fylkesvei 98. Etter nye 21 km tar du til venstre opp mot Blefjell. Dette er en bomvei og du betaler med kort. Endel kilometer senere, rett før Einarstjønn og Butjønn, har du en liten parkering. Det er plass til kanskje 10 biler der. På nordsiden av veien har du nå en skogsvei med bom. Der ser du også skiltet til Eriksbu.

Blefjell og Lifjell nærme for mange som bor på Østlandet og har mange fine turer å by på. Kartgrunnlag: Ut.no (klikk for stort bilde).

Bjørn er nok uhyre sjeldent i Blefjell. Hva er det da dette skiltet på vei opp til Butjønn vil fortelle oss?

Underveis til Eriksbu. Ta til høyre her og skogsvei blir til sti.

Mengden av blåbær er stor i området. Det er tid for dessert.

Utenfor stiene dukker det gjerne opp flere utfordringer om du vil holde deg tørr. Et langt hopp måtte til for å komme over denne bekken.

Blefjell har mye flott natur å by på.

Den selvbetjente DNT-hytta Eriksbu. Det er 19 år siden jeg så den sist. Da kom jeg fra et helt annet sted i fjellet.

Vinden flørter med stråene.

På tilbaketuren blir det sti.

Vet du hva bølgene i steinen kommer av? Svar får du nederst i artikkelen.*

Elvene i området byr på flotte badeplasser.

Lenger ned er enda en badeplass. Snakker vi badealarm?

Nærfjell

Denne turen nord i Blefjell starter altså et par timer fra der jeg bor. Dette er jo for langt unna til at jeg kan kalle det mitt nærmiljø. Samtidig er det et av mine nærmeste fjellområder. Kanskje nærfjell er et nytt ord som passer?

Det kan være sunt å gjenoppfriske mer av nysgjerrigheten vi hadde som barn. Se etter nye opplevelser både rett utenfor døra, i marka og i nærfjellene. Sjekk kart, søk på nett og spør noen du kjenner om turtips. 

Og tar du en prat med dine foreldre om dine første oppdagelsesturer så husker de sikkert noe morsomt du har glemt. 

*Bølgesteiner finner du også rundt Gaustatoppen. Det er gammel havbunn. Du har sikkert sett hvordan sandbunnen i sjøen kan bli? I oppveksten var det i hvert fall slik jeg lærte at slike steiner ble formet.

Denne artikkelen ble første gang publisert i 2015.


Les mer

Oslos nærfjell (Aftenposten.no)

Forrige
Forrige

Stiløperne i Sky Blazers slippes løs i Rondane

Neste
Neste

Turtips i Romsdal: Den blågrønne elva i Langfjelldalen