Blefjell: Lag din egen rute utenfor stiene

Husker du hvor gøy det var å utforske nærmiljøet og naturen da du var liten? Nysgjerrigheten vi hadde da er lett å glemme. 

Tekst og foto: Bjørnar Eidsmo

Her i Blefjell ligger den ubetjente DNT-hytta Eriksbu.

Her i Blefjell ligger den ubetjente DNT-hytta Eriksbu.

For mange år siden havnet jeg et sted som heter Phoenix Park i Sør-Korea. Det er en annen historie, men noe jeg husker godt var at der var det forbudt å bevege seg ut i naturen utenfor veiene. Tenk så kjedelig! 

I Norge kan vi gå stort sett hvor vi vil. Den friheten utfordrer vi raskt fra vi er små. 
 

Utflukt bak huset

- En dag ville Randi på tur. Nina (nabovenninne) ble med. De pakket sekken og dro avgårde. På baksiden av huset fant de klesstativet vårt. Her slo de seg ned og drakk medbrakt saft.

Det er moren min som forteller. Jeg er på middagsbesøk etter en tur i fjellet. Vi snakker om hvor liten radiusen var da vi skulle på tur som barn, og hvor fort den blir større. Randi er min søster. Bak huset vårt kjente de to på friheten ved å velge selv hvor turen gikk. De var fire år gamle.

- I dag er mange opptatt av å reise så langt vekk. Nærmiljøet er undervurdert, sier min mor.

Det er mye sant i det. 

Kart over fjellene vi ble tatt med i oppveksten og som etterhvert ble utforsket uten foreldre.

Kart over fjellene vi ble tatt med i oppveksten og som etterhvert ble utforsket uten foreldre.

Planlegging

På stuegolvet hjemme på Sagene i Oslo noen timer tidligere ligger kart over Lifjell, Rauland, Tuddal og Blefjell. Jeg ser etter et område jeg ikke har vært før. Siden jeg har planer for kvelden er det snakk om en dagstur. Hvor kan jeg dra?

Det er blitt lenger til fjellene nå enn da jeg vokste opp i Sauland i Telemark. Den gang kunne jeg se tre fjelltopper fra stuevinduet. Nå ser jeg over til Sagene bingo. 

Først vurderer jeg Vindeggen i Hjartdal. Det blir for langt denne dagen. Blefjell er nærmere. Den nordlige delen er jeg ikke så godt kjent med. På kartet ser jeg en sommersti som ser ut som en fin tur. 

Blefjell og Lifjell er ikke så langt unna og har mange fine turer å by på. Kartgrunnlag: Ut.no (klikk for stort bilde).

Veibeskrivelse

Det finnes mange fine turer i Blefjell. Bildene her er fra en tur som starter ved Butjønn/ Einarstjønn og opp til DNT-hytta Eriksbu. Har du bedre tid kan du gå videre til Bletoppen på 1342 moh. På Eriksbu kan du også overnatte. Bare husk å ta med DNT-nøkkel.

For å finne fram kan du starte med å taste inn "Einarstjønn" i Google Maps. Kjøretid fra Majorstua i Oslo er 2 timer og 15 minutter. Kjør til Kongsberg og videre nordover på riksvei 40 mot Geilo. Etter 16 km, ved brua før Svene, tar du til venstre inn på fylkesvei 98. Etter nye 21 km tar du til venstre opp mot Blefjell. Her husker jeg ikke hva det står på skiltet. Dette er en bomvei og du betaler 60 kr med kort. Endel kilometer senere, rett før Einarstjønn og Butjønn, har du en liten parkering. Det er plass til kanskje 10 biler der. På nordsiden av veien har du nå en skogsvei med bom. Der ser du også skiltet til Eriksbu.

Er det bjørn her? Dette skiltet på vei opp til Butjønn varsler om villdyr.

Er det bjørn her? Dette skiltet på vei opp til Butjønn varsler om villdyr.

Underveis til Eriksbu. Skogsvei blir til sti.

Underveis til Eriksbu. Skogsvei blir til sti.

Mengden av blåbær er stor i området. Det er tid for dessert.

Mengden av blåbær er stor i området. Det er tid for dessert.

Her er det enkelt terreng å gå i utenfor stiene. I åsen du skimter i bakgrunnen venter derimot en jungel av fjellbjørk.

Her er det enkelt terreng å gå i utenfor stiene. I åsen du skimter i bakgrunnen venter derimot en jungel av fjellbjørk.

utenfor stiene

Å rusle fritt rundt i naturen er ikke noe alle søker. Noen forstår heller ikke poenget. Det kommer best frem om de prøver det selv.

Vi jager ofte etter å spare tid. Derfor er det opplagte å velge det raskeste alternativet uansett hva vi skal. Slike tanker er lett å ta med ut i naturen. Du skal kanskje til et bestemt sted, som en topp eller en hytte. Det går en merket bred sti eller vei dit. Den er raskest. Klart vi tar den. Eller?

Barn er gjerne flinke til å se hva som er rundt seg der de er. Har vi noe å lære av dem? Hva går vi glipp av ved å ikke stoppe opp underveis? Er alltid toppen det mest spennende? Må vi egentlig gå stien? 

Prøv å lag din egen rute utenfor alle stier. Dette kan like gjerne være i naturen nærmest der du bor. Når ingen andre bestemmer hvor og hvor lenge vi skal gå får vi en helt annen frihetsfølelse, tilstedeværelse og nærhet til naturen. Kanskje roter vi oss litt bort. Med en dose retningssans er det bare morsomt. Var det ikke slike turer som var det gøyeste da vi var barn? 

Kart og kompass er lurt å ha med. Det gir oversikt og hjelp om du trenger det. Er det barn med kan de få enkle kart du har tegnet. De syns det er gøy å følge med. Følger vi i tillegg de andre Fjellvettreglene skulle det være trygt å drive slik dank i fjellet.

Utenfor stiene dukker det gjerne opp flere utfordringer om du vil holde deg tørr. Et langt hopp måtte til for å komme over denne bekken.

Blefjell har mye flott natur å by på.

Den selvbetjente DNT-hytta Eriksbu. Det er 19 år siden jeg så den sist. Da kom jeg fra et helt annet sted i fjellet.

Den selvbetjente DNT-hytta Eriksbu. Det er 19 år siden jeg så den sist. Da kom jeg fra et helt annet sted i fjellet.

Vinden flørter med stråene.

På tilbaketuren blir det sti.

Vet du hva bølgene i steinen kommer av? Svar får du nederst i artikkelen.*

Vet du hva bølgene i steinen kommer av? Svar får du nederst i artikkelen.*

Elvene i området byr på flotte badeplasser.

Lenger ned er enda en badeplass. Snakker vi badealarm?

Nærfjell

Denne turen nord i Blefjell starter altså et par timer fra der jeg bor. Dette er jo for langt unna til at jeg kan kalle det mitt nærmiljø. Samtidig er det et av mine nærmeste fjellområder. Kanskje nærfjell er et nytt ord som passer?

Det kan være sunt å gjenoppfriske mer av nysgjerrigheten vi hadde som barn. Se etter nye opplevelser både rett utenfor døra, i marka og i nærfjellene. Sjekk kart, søk på nett og spør noen du kjenner om turtips. 

Og tar du en prat med dine foreldre om dine første oppdagelsesturer så husker de sikkert noe morsomt du har glemt. 

Se alle artikler fra Sidespor

Oslos nærfjell (Aftenposten.no)

*Bølgesteiner finner du også rundt Gaustatoppen. Det er gammel havbunn. Du har sikkert sett hvordan sandbunnen i sjøen kan bli? I oppveksten var det i hvert fall slik jeg lærte at slike steiner ble formet.