Ultraløp: Test av sko, klær, næring og utstyr

For lange løp i fjellet trenger du produkter du kan stole på. 

Tekst og foto: Bjørnar Eidsmo

Noe av det som ble brukt og vurdert brukt til Xreid.

Noe av det som ble brukt og vurdert brukt til Xreid.

I ultraløp som Xreid er jeg spesielt avhengig av at sko, klær og utstyr fungerer optimalt. Jeg gjorde derfor grundige undersøkelser og testet flere alternativer i forkant av løpet jeg gjennomførte i 2018.

Omtalene her er mine personlige erfaringer. Mange vil kunne oppleve spesielt sko annerledes enn meg. Vi har jo alle ulike føtter. Produkter som er sponset er merket med det i avsnittet. Dette gjelder kun klær fra Rottefella. 

Så mye utstyr koster endel. Husk at du i mange tilfeller kan kjøpe brukt, impregnere gammelt tøy og finne rimeligere alternativer enn det som blir presentert her. Mange nettbutikker gir deg rabattkoder. I ordinære sportsbutikker vil du flere steder få rabatter gjennom medlemskap i andre organisasjoner. Sjekk også om butikken har prisgaranti. Følg de norske grossistene på facebook og med nyhetsbrev slik at du får vite når de har vareprøvesalg.

Terrengløp 2019: Bjørnar Eidsmos guide til Norges beste konkurranser (Sidespor.net)


Testing av utstyr

Selger du utstyr du ønsker at jeg tester? Ta kontakt på bjornar.eidsmo@gmail.com, Messenger eller 93024486.
 

Snyltekopp

Under Østmarka Trail Challenge 2014 (37 km) la jeg merke til at den rutinerte ultraløperen Lars Gilberg ikke brukte løpevest. 
-    Alt jeg trenger er en snyltekopp, fortalte han meg og dro ifra.

Det var et knakende godt tips. En slik kopp er superrask å dra frem når du nærmer deg en bekk. Der drikker du av den. Slik reduseres antall ganger du må etterfylle softflaskene betraktelig. Jeg brukte den hele tiden under Xreid. Du kan også bidra til mindre søppel ved å bruke den på matstasjonene. Under Stranda Fjord Trail Race hadde de ikke engangskopper. Du måtte bruke denne koppen.
 

Katadyn Beefree 0,6 liter drikkeflaske med rensefilter

katadyn-befree-softflask.jpg

Noen steder er vannet vi finner i naturen skadelig å drikke. Det kan skyldes at det er beitedyr i området, harepest, eller at det er lemen eller andre større dyr som ligger i bekken høyere opp. For å sikre oss mot problemer er et enkelt rensesystem smart. 

Katadyn sin softflaske med rensefilter er hedret med "ISPO Award Gold Winner" 2017/18 og "Editor Choice 2017" av Backpacker i konkurranse med hundrevis av andre produkter.

Positive erfaringer

 • Flasken er enkel i bruk. Det er bare å skru av korken, fylle flasken med vann og skru korken på igjen.

 • Vannet renner raskt gjennom filteret når du drikker.

 • Filteret er enkelt å rengjøre.

 • Flaskene får plass i en løpevest selv når de er fylt opp med 0,6 liter vann.

 • Du kan raskt sprute renset vann direkte fra flasken over til andre softflasker.

Utfordringer

 • Det er en ingen vannlås på drikketuten. Du må derfor først åpne et lokk. Dersom du forsøker å drikke av flasken når den står i en løpevest vil endel av vannet sprute ut dersom flasken er full og det er press på den.

 • Du kan ikke bruke sportsdrikk på en flaske med rensefilter.

Flaskene ble ikke brukt under Xreid, da jeg der ønsket muligheten til å ha sportsdrikk i. Senere har jeg tatt med renseflasken på de fleste løpeturer for å kunne rense vann først som jeg tar over i andre softflasker.

Solbriller: Rudy Project Rydon Racing Red

Rudy-Project-RYDON-SN-79.jpg

For løping har jeg tidligere ment at solbriller er mer irriterende enn nyttig. En caps tar unna sollyset godt nok. Grunnen er at solbriller jeg har brukt før har hatt begrensede lysområder de fungerer i og at svette og damp på glassene har svekket sikten. Å få mest mulig lys så jeg ser alle hindringer og nyanser i underlaget er helt kritisk. Dette er grunnen til jeg ikke har løpt med solbriller før. 

Samtidig er det to andre problemer ved å løpe uten solbriller: Insekter og greiner. Jeg har i konkurranser opplevd å få insekter på innsiden av øyet. Det er utrolig irriterende og har gjort at jeg må stoppe for å få krabaten ut. I tett skog har jeg også opplevd at piskende greiner nesten har truffet øyet. Det er skummelt.

I sommer forstod jeg at det nå har kommet glass som skifter egenskaper med lyset. Det kalles kromatiske glass. Kanskje dette var noe for meg? Å finne frem i jungelen av solbriller virket helt håpløst. Hvorfor har ikke Oakley en kategori for løpebriller på sin nettside? Det er jo helt utrolig. Jeg vet deres briller er legendarisk bra, men jeg klarte ikke å finne informasjonen jeg var ute etter. De gikk nok glipp av et salg der. Da er det bedre å spørre den beste kundeservicen du kan få. Nemlig medlemmene i Stiløperbanden. Hva kunne de anbefale? 

Det kom mange gode forslag om ulike leverandører. Et tips fra kollega Marius Saasen Strand fanget min interesse.  Han anbefaler Rudy Project. Det samme gjør en annen i banden.
- Dra til Synsam i Bogstadveien og kjøp Rudy Project med racing red glass, skriver Marius.
- Ikke kromatisk?
- Nei, racing red er rimeligere og bedre for løping.  

Jeg hadde aldri hørt om Rudy Project før. Bedriften fremstår som blant de beste i verden på solbriller til trening når jeg undersøker dem nærmere. 

Dermed følger jeg rådet fra Marius. I Synsam butikken på Majorstua treffer jeg en ansatt som vet hva hun driver med. 
- Hva trenger du briller til?, spør hun meg.
- Løping.
- Terreng eller vei?
- Terreng.
- Bli med hit, sier hun. Vi står foran et stort utvalg. 
- Jeg er nysgjerrig på Rudy Project sine briller. Jeg vurderer kromatiske glass, sier jeg. 
- Ja, de er bra, men til ditt bruk anbefaler jeg heller racing red glassene. 

Tenk om alle butikker hadde ansatte som kjente produktene sine like godt som henne. Da hadde livet som terrengløper vært enklere.
 

Positive erfaringer

 • Racing red glassene er utrolig bra. Fargene blir ekstra flotte og brillene fungerer i all slags lys helt det blir mørkt.

 • Du kan justere neseholder og stengene selv i fart uten å varme dem opp.

 • Brillene er lette.

 • Jeg opplever ikke at glassene damper, og har ikke problemer med svette på dem når jeg har på caps.

 • Et solid etui følger med.

 • Brillene tåler mye.

Utfordring

 • Glassene ble flekkete etter et halvt års bruk. Årsaken er uviss. Brillene har kun blitt tørket med medfølgende silketørkle. Det endte med at jeg fikk kjøpt et par nye briller av 2019-modellen til redusert pris fra forhandler.

 • Du trenger plass til å oppbevare solbrillene om du vil ta dem av. Dette gjelder ikke disse spesielt, men alle briller.

Les mer
Rudy Project sin internasjonale side
 

Devold Running Sleeve warmer

I fjelløp bruker jeg alltid løse ermer.

I fjelløp bruker jeg alltid løse ermer.

Under lange fjelløp som Xreid vil temperatur og vind skifte. Med løse ermer kan jeg slippe å kle av og på meg på overkroppen. Det holder ofte å rulle ermene opp og ned. Dette er vanlig for syklister, og veldig undervurdert for løpere syns jeg. Samtidig på så lange løp som Xreid kan du få behov for å lade klokka når du har den på. Et triks er å ha ladekabelen under et slikt erme.

For at ermene skal fungere optimalt må de være akkurat så stramme at de ikke glir ned, samtidig som de ikke må stramme slik at de hindrer blodet i å sirkulere fritt. Flere produkter jeg har forsøkt som er laget til syklister sklir ned.

Salomon sine sleeves er meget bra. De har jeg brukt i mange år. Problemet er at jeg klarte å glemme mine igjen ved siden av lapskausen i målområdet til Stranda Fjord Trail Race i 2017. Der var all oppmerksomheten på varme, mat og masse drikke etter å løpt i timesvis i høljregn. Ermene dukket aldri opp igjen.

Dette Salomonproduktet er nesten alltid utsolgt på nett. Ingen butikker jeg har vært i selger det. Da det nærmet seg Xreid begynte jeg å bli desperat. Lenge hadde jeg vært på jakt etter en god erstatning. 

Noen dager før Xreid er jeg innom Løplabbet i sentrum av Oslo. Der møter jeg en hyggelig kar som gjerne vil hjelpe. Han overbeviser meg om at ermene fra Devold er meget bra. Tidligere hadde jeg prøvd dem i small og avfeid dem. Nå anbefalte han meg å prøve dem i large. De satt mye bedre. Materialet er merionoull. Det klinger godt i mine ører. Et viktig produkt for Xreid var i boks. 

Under Xreid startet vi på 800 moh midt på dagen, runder 2100 moh på Fanaråkken, løper ned til Vetti gard på 300 moh og opp igjen til 1600 moh. Dette gir skiftende temperatur- og vindforhold som er helt perfekte for løse ermer. Jeg skiftet ikke noe på overkroppen før sola gikk ned og temperaturen sank mye etter ca 10,5 timer. 

Positive erfaringer

 • Isolerer meget bra.

 • Puster.

 • Solid materiale.

 • Holder seg på plass og sklir ikke ned.

 • Behagelig på huden. Klør ikke.

 • Enkle å rulle opp og ned.

Utfordring

 • Stoffet er såpass tykt at ermene kan bli litt varme når de er nedrullet dersom du kommer til et område der det blir over 20 varmegrader.

 

Staver: Black Diamond Distance FLZ Carbon

Dersom du må gå et i ett løp kan staver være din beste venn. Teipen er surret rundt stavene til bruk ved skader på kropp eller utstyr.

Dersom du må gå et i ett løp kan staver være din beste venn. Teipen er surret rundt stavene til bruk ved skader på kropp eller utstyr.

Sommeren 2017 trente jeg i Romsdal. Da jeg fortalte Matti Bernitz, som bor der, at jeg skulle løpe Stranda Fjord Trail Race gav han meg et råd. 
- Bruk staver. Du finner bra staver på butikken i Åndalsnes.

Jeg var skeptisk til staver inntil Matti var så tydelig på dette. Rett før jeg dro tilbake til Oslo kjøpte jeg Black Diamond stavene han tipset meg om. Løpet på Stranda har 10 km stigning på slutten. Her var det fantastisk å ha staver tilgjengelig. Siden har jeg brukt dem på L'Endurance 100 km i Frankrike og på Salomon Xreid Jotunheimen 116 km. 

Min erfaring er at staver avlaster andre muskler. De er spesielt til god hjelp når du er sliten og det siger jevnt oppover. Dersom det er så bratt at jeg har fordel av å bruke hendene fester jeg dem til sekken.

Under Xreid brukte jeg stavene til å kunne hoppe over våte partier, som støtte i strie bekker når jeg balanserte på steiner, støtte ved balansering i områder med steinblokker og for å holde tempoet oppe de mange timene jeg gikk med stive bein. Stavene hjelper til å holde en mer oppreist holdning der blikket festes høyere.

Oppbevaring av staver
Jeg liker ikke å bruke staver når jeg løper. Da pakker jeg dem sammen. Du trenger dermed en løsning for å oppbevare dem. Husk å trene på å pakke dem opp og ned med den løsningen du velger. Her er det mange feil som kan gjøres.

Salomon sin Advanced skin sekk med stavfeste fungert ganske bra for meg, men jeg slet noe med å feste stavene riktig. Salomon pulse belte med stavfeste er et alternativ. Her erfarte jeg at stavene kan gi skrubbsår på ryggen når distansen blir lang nok. Det vil si etter type åtte-ti timer. Det skyldes at de beveger seg opp og ned. Nå hører jeg Salomon har kommet med et magebelte med ekstra beskyttelse. Kanskje du slipper gnissing med den.

Et tredje alternativ som jeg nå bruker er Salomon Custom Quiver. Dette er en beholder til stavene. Fester til den fantes ikke på vesten jeg hadde, men på Salomon sin S/slab 8 liter. Dermed ble det et bytte av veste. Løsningen fungerte veldig godt da jeg brukte den riktig.

Ellers har nå flere løpevester gode løsninger for staver. Ultimate Direction er en leverandør det er verdt å se nærmere på.

Et spørsmål med staver er om du skal ha aluminium eller karbon og om du skal ha en fast eller justerbar lengde. Karbon er lettere, men aluminium er sterkere. Mine karbonstaver har tålt presset fra å sitte fast mellom steiner mange ganger. Jeg var usikker på hvilken lengde som var best for meg og valgte justerbare. Skulle jeg valgt på ny, hadde jeg nok valgt fast lengde. Da blir det mindre styr når du skal bruke dem.


Positive erfaringer med stavene

 • De er raske å dra ut når de er pakket sammen.

 • De er forholdsvis raske å pakke sammen.

 • Det er enkelt og raskt å justere lengden.

 • De tåler mye juling. Mine staver har ingen skader etter hard bruk i fjellet.

 • De gir god støtte når du skal over utfordrende hindringer som en elv eller et større med område med steinblokker.

 • De er din din beste venn når du er sliten og må gå.

Utfordringer

 • Stavene kan som alle andre staver kile seg fast mellom steiner.

 • Du må trene på å bruke stavene og på å pakke dem opp og ned.

 • Stavene krever egnet ekstra utstyr for oppbevaring. Dersom dette ikke er på stell vil de kunne bli et irritasjonsmoment.

 • Du må passe på hvor du har fingrene når du drar stavene ut.

 • Stavenes fester i mellomleddene kan løsne ved hardhendt bruk når du tar drar de ut. Da får du ikke brukt staven. Om du bare ser tråden kan du bruke et verktøy av metall, slik som en umbraconøkkel, og dra ut mellomleddet ved å presse verktøyet mot metallet. For å lime mellomleddet fast: Se video på YouTube med en løsning med bruk av epoxy.

 

Jakke: Arc'teryx Norvan Gore-tex

Det finnes meget få løpejakker som mestrer all slags vær så godt som denne. Fargen er helt svart i virkeligheten uten grå nyanser slik det ser ut som på dette bildet.

Det finnes meget få løpejakker som mestrer all slags vær så godt som denne. Fargen er helt svart i virkeligheten uten grå nyanser slik det ser ut som på dette bildet.

Å finne en løpejakke som tåler all slags vær har for meg vært enda vanskeligere å finne enn riktige sko. Hvordan skal et plagg både kunne være lett, pustende, vanntett, vindtett, ha lite pakkvolum og tåle timesvis med gnikking fra en sekk? Denne nøtta har nesten ingen klarte å knekke mener jeg. 

Så langt har jeg løpt med Rottefella Rapid Alpha jakken på vinteren og Salomon sine Bonatti jakker når det blåser opp og regner. Bonatti jakkene fungerer godt i vind og har lite pakkvolum. Problemet har vært regn. Bonatti har normalt 10.000 mm vannsøyle. Vannet går rett gjennom i en skikkelig skur. Det er ikke så farlig når du har høy puls og er varm, men det kan bli et problem når du roer ned tempoet. 

Pro versjonen har 20.000 mm vannsøyle, og er bedre. Glidelåsen på den jeg har er delvis defekt. Problemer med glidelåsene tør jeg påstå er velkjent for mange av Salomon sine produkter. Det er synd. Det ble reklamasjon der for både meg og to av mine fettere med samme jakke. Kanskje var vi uheldige.

Dermed gjennomsøkte jeg nettsider, tester og butikker og diskuterte med løpevenner i mange måneder. Å finne relevant informasjon i en jungel av markedsføring, begreper og til tider uforståelig svada er krevende. Mange påstår de har vanntette jakker, men når vekten nærmer seg 100 gram, er det tvilsomt at det holder så lenge. Å finne en god løpejakke du kan stole på er viktig når du møter højregn til fjells og har 12 timer foran deg til mål. 

Gore har ulike varianter av sine vanntette stoff. "Shakeout"-jakkene har blitt hypet opp. Med slike jakker  kan du bare riste av deg regnvannet. Samtidig forstod jeg at de ikke er beregnet for sekk. Noen mente løpevest går fint, men jeg løper med en ganske tung løpevest, og ville ikke ta den sjansen. 

Gore Active derimot virket som det optimale materialet. Hvorfor er det så vanskelig å finne hvilke jakker som har tatt dette i bruk?

Etterhvert snevret det seg ned til at Norrøna, Gore, Dynafit og Arc'Teryx hadde alternativer som var aktuelle. Norrøna sin Bitihorn Gore-Tex Active 2.0 løpejakke finner jeg i Trondheim. Passformen kjentes for stor for meg. Dynafit sine løpejakker finner jeg bare på nett. Jeg må prøve før jeg kan kjøpe. Mange av dem har hette beregnet for klatring med hjelm. De er dermed store for løping. Jeg gir opp å finne disse. Tilslutt står to jakker frem som likeverdige. Gore Rescue Running Gore-Tex Jacket og Arteryx Norvan Gore-Tex jacket. Jeg får rabatt på Norvanjakken og slår til. 

Norvan er laget spesielt for fjelltrening og løping i regn og vind. Jakken er lett, puster godt, er myk og smidig. Jeg brukte den om natten under Xreid i rundt åtte timer. Temperaturen under bruk varierte fra et par plussgrader og svak bris til rundt 10-15 varmegrader.

Jakken har senere blitt testet i regn under ultraløpene Tromsø Skyrace Hamperokken og i TDS-UTMB. Jeg har ikke blitt våt gjennom jakken. Den har vært helt optimal. Nå i 2019 ser jeg at Berghaus GR20 er en løpejakke med Gore-Active.
 

Positive erfaringer med Arc'Teryx Norvan

 • Kroppsnær passform.

 • Holder vannet ute.

 • Behagelig å løpe med.

 • God og solid glidelås i front.

 • Formsydd hette med brem som gir god sikt.

 • Puster bra.

 • Holder vinden ute.

 • Lomme på innsiden.

 • Refleksdetaljer.

 • Luftekanal under armene.

 • Lavt pakkvolum og lav vekt.

Utfordringer

 • Hetten for denne versjonen av jakka kan ikke strammes. For meg er det ikke noe problem da hetten passet mitt hode. For andre kan det være en utfordring. Det er uansett praktisk med en caps under hetta når det regner for å holde vann vekk fra ansiktet. I 2019 tilbys en shakedry versjon av jakken med stramming i hetta.

 • Jeg kjøpte jakken i svart som var den eneste tilgjengelige fargen hos Oslo Sportslager. En svart jakke gjør meg lite synlig. Om noe skulle skje er det vanskelig for andre å se meg. Jakken finnes nå også i blått, og tidligere fantes den i rødt.

 

Hansker: Arc’teryx Venta Glove

Arc’teryx-Venta-Glove.jpg

Jeg har lenge løpt med Salomon sine Active Gloves. De er suverene så lenge det er tørt og du ikke trenger å ta på fjell og underlag. I regn blir de klissvåte raskt. Xreid stilte krav til vindtette hansker. Jeg valgte å investere i Arteryx sine Venta Glove. De fant jeg på Oslo Sportslager og de virket meget solide. 

Dette er 100 prosent vindtette softshell hansker med Gore sin Windstopper membran. Dermed er de vannavisende, men ikke vanntette. På innsiden er det børstet fleecefôr noe som gjør at de er utrolig gode å ha på hendene. Hanskene puster og har touch-screen-kompatibel finger og tommel. 

Under Xreid var det sol på dagen. Hanskene ble kun brukt på natten. Da var det oppholdsvær og en svak bris. Jeg gikk da med staver i mange timer og syns hanskene var komfortable å ha på. 

Senere har jeg brukt disse på Tromsø Skyrace Hamperokken i regn og vind. De leverte der også. Hanskene tåler å bli brukt på stein og jeg ble ikke kald på fingrene selv om det regnet. 

Positive erfaringer

 • Hanskene er utrolig behagelig å ha på.

 • Stoffet brukt på fingrene tåler klyving på stein.

 • Hanskene fungerer godt med staver.


Utfordring

 • De har litt mer pakkvolum enn f.eks. Salomon sine Active/ Agile hansker.

 • Hanskene er vannavisende, men ikke vanntette. Dermed blir de våte tvers gjennom i langvarig regn.

 • Vanntette hansker eller votter er et krav i enkelte løp slik som UTMB. Vanntette votter kan du bruke utenpå disse. De kan være vanskelig å få tak i, men både Salomon, Inov-8 og Raidlight har dette.


Bonustips: Jeg skal få laget en egen omtale av vanntette votter. Inntil videre: Det finnes såkalte “Mittens” som er geniale. Dette er tynne overtrekksvotter som du kan få i vanntett versjon. Pass på - noen påstår de er vanntette, men kanskje de bare er det en kort periode.

Slike overtrekksvotter tar liten plass i sekken. Du kan ha de utenpå tynne hansker om det også er kaldt. Salomon sine tynne “Mittens” fungerte meget bra under TDS med noen timer i regn. I UTMB er det et krav om vanntett løsning til hendene. Slike produkter er det merkelig nok utrolig vanskelig å finne. Under trening i Lillomarka sklei jeg i søle og falt bakover. Den ene hånden traff grus og det ble da hull i votten. Så det tynne materialet har en begrensing der.Caps: Insane Inside

insane-inside.jpg

En caps har mange gode egenskaper for terrengløpere. Slik som:

 • Hindre svette i å renne ned i panne og øyne.

 • Beskytte mot sol.

 • Beskytte mot insekter.

 • Beskytte mot regn.

 • Isolere mot vind og kulde.

 • Beskytte mot greiner.

 • Du kan fylle den med vann og sette den på hodet for å kjøle deg ned.

Jeg har brukt Salomon sine gode og pustende capser i mange år. Samtidig er de ordinære i sitt design. Jeg hadde lenge vært på utkikk etter en morsommere cap som passet mitt hode. 

En Stirsdag dukket Runar Sæther opp med en gøyal løpecap. Hva i all verden var dette? Da Runar røpet at merkenavnet var Insane Inside var jeg raskt inne på nettsiden deres. Der fant jeg bilder av flere verdenskjente terrengløpere med capsen på. De skriver om en av capsene at den skal få frem kjærligheten og galskapen til å løpe på sti med farger og morsomme tegneserier. Jeg er solgt.

Positive erfaringer med caps fra Insane Inside

 • De får meg i godt humør når jeg skal ut på løpetur.

 • De får andre til å smile.

 • De åpner for småprat på stien.

 • De gir en følelse av fellesskap med andre løpere over hele verden.

 • De er enkle å rengjøre for hånd.

 • Når du har bremmen oppe kan du sette solbrillene på capsen og de vil sitte meget godt.

 • Bremmen holder regn borte fra øynene.

 • Ved å ta bremmen opp blir det enklere å løfte blikket i stigninger enn med capser der du ikke kan gjøre dette.

Utfordringer

 • Bremmen er ganske liten. I sterkt og lavt lys vil det være en fordel med solbriller i tillegg.

 • Det finnes capser som puster bedre.

 • Dersom du vil ha hodelykt på en caps er et tips å snu capsen rundt slik at lyset ikke hindres å spre seg og for at ikke lykta skal skli av.

 • Etter et års bruk har bremmen brukket innvendig på to av capsene.

Instagramkontoen til Insane Inside viser frem løpemijøet på en gøyal måte. Gründer og designer er løpefotografen Martina Valmassoi i første bildet til venstre. Hun kommer fra en landsby, i Dolomittene i Italia.

Instagramkontoen til Insane Inside viser frem løpemijøet på en gøyal måte. Gründer og designer er løpefotografen Martina Valmassoi i første bildet til venstre. Hun kommer fra en landsby, i Dolomittene i Italia.


Overdel: Rottefella Motion Delta (sponset)

Her er fire ulike utgaver av Rottefella Motion Delta. Under Xreid brukte jeg den kortermede mørkeblå trøyen til høyre og hadde de andre i reserve i dropbagger. Under KRSUltra 60 km i april brukte jeg den mørkeblå med hals oppe til høyre.

Her er fire ulike utgaver av Rottefella Motion Delta. Under Xreid brukte jeg den kortermede mørkeblå trøyen til høyre og hadde de andre i reserve i dropbagger. Under KRSUltra 60 km i april brukte jeg den mørkeblå med hals oppe til høyre.

Som ambassadør for Rottefella får jeg noe klær og noe kjøper jeg til en rabattert pris. Trøya jeg brukte på Xreid hadde jeg kjøpt selv med rabatt. Du får vurdere omtalen med det i bakhodet.

Når du glemmer at du har på deg en løpetrøye er det et tegn på den fungerer godt. Dette opplever jeg med Rottefella sin Motion Delta kortermede trøye. Jeg har testet flere varianter av Motion Delta siden april. De er brukt på korte og lange turer i sol, vind og regn. 

Egenskaper jeg ser etter for en trøye til sommerbruk er:

 • Den må puste godt samtidig som den isolerer noe

 • Passform og design - den skal være funksjonell og se fin ut

 • Stoffet skal være behagelig mot huden og ikke være gjennomsiktig

 • Den må være slitesterk og enkel å holde ren

Det jeg syns særpreger disse trøyene er hvor godt de puster, hvordan de unngår at jeg blir varm og hvor behagelige de er på. Jeg hadde ingen problemer med at brystvortene ikke var teipet når jeg brukte en slik Motion Delta trøye i 11 timer på Xreid.

Rottefella forklarer Motion plaggenes egenskaper slik: "De er laget av materialet Polartec Delta som kjøler godt. Materialet kapsler inn vannet i «cellene» i stoffet og holder kroppen behagelig temperert. Materialet har samtidig gode pusteegenskaper".

Materialet i disse trøyene
Bryst, rygg og sider: 89% Polyester, 11% Spandex
Overarmer og skuldre: 91% Polyester, 9% Spandex

Andre produkter fra Rottefella som ble brukt under Xreid

Rabattkoden "Bjornar20" gir 20 prosent rabatt i nettbutikken til Rottefella når som helst. Der finner du også mye fint til kvinner.
 

Sokker: Injinji Midweight

Det er fort gjort å undervurdere betydningen av å bruke riktige sokker i et ultraløp. I KRSUltra glemte jeg dette helt. I siste liten pakket jeg med et par tynne og tekniske ullsokker som jeg ikke hadde testet å løpe lange distanser med før.

Arrangøren hadde  endret traseen like før konkurransen på grunn av for mye snø. Dermed var 1/3 av løpet på asfalt. Derfor kjøpte jeg nye Salomon Sense Ride rett før løpet. De fungerer bedre på hardt underlag enn VJ Irock som jeg opprinnelig tenkte å løpe med. I et forsøk på å unngå skade på tåneglene hadde jeg dessuten gått opp en størrelse i skoene.

Ukjente sokker i nye og større sko er ikke en suksessoppskrift. Underveis i løpet startet sokkene å skli rundt og lage små bretter. Det var helt håpløst og skapte helt unødvendig irritasjon på hud og sinn. En slik feil gjør jeg bare én gang.

Til Xreid valgte jeg Injinji sine smarte tåsokker. De har vært en favoritt i mange år. Sokkene kommer i flere ulike tykkelser og høyder. Helst ville jeg ha sokker opp til knærne uten kompresjon. Slike høye sokker beskytter mot insekter, brennesle, torner, flått og rifter. Samtidig isolerer de. Kompresjonssokker på lange løp er jeg skeptisk til. Noen erfarer at slike sokker kan føre til hovne bein etter et visst antall timer. Det er veldig vanskelig å finne høye tekniske løpesokker uten kompresjon. Injinjisokker i knehøyde klarte jeg ikke å få tak i. 

Min anbefaling er modellene i midweight tykkelsen med merinoull. Jeg bruker Trail Midweight, 2.0 Outdoor Midweight Mini-crew Nuwoool og Outdoor Midweight Crew. Under Xreid brukte jeg de to sistnevnte. Jeg hadde også Trail varianten i reserve i dropbaggene, men det var såpass varmt at jeg ikke brukte dem.

Positive erfaringer

 • Sokkene sitter godt på foten.

 • Merinoull gjør at du ikke blir kald når sokkene blir våte.

 • Du slipper vannblemmer og gnagsår grunnet friksjon mellom tærne.

 • Ved at tærne spres mer med disse sokkene vil mer av foten bidra i løpingen.

 • Fukttransport: Hver tå er innpakket i svette-transporterende materiale, slik at foten blir tørrere og mer behagelige enn i tradisjonelle sokker.

Utfordringer

 • De tar litt lenger tid å få på seg enn vanlige sokker. Dermed mister du noen sekunder om du skal skifte sokker underveis i et løp.

 • Det er mindre luft mellom tærne. Dersom du løper mye i våt snø, kan det føre til at tærne blir kalde.

 • I løpet av Tromsø Skyrace Hamperokken fikk jeg en sokk hull i stortåa med en Outdoor Midweight Crew. Jeg merket dette først etter løpet. Den tykkere modellen Trail ble brukt under TDS-UTMB. De ble det ikke hull i.

Sokkene selges blant annet på Bull Ski & Kajakk. Du kan også finne dem på XXL, Løplabbet og nettbutikken til Altra Norge

Injinji internasjonal nettside

Alternativer som også skal være bra: 
Drymax og Smartwool løpesokker
 

Navigasjon: Suunto Spartan Ultra og Garmin Etrex 35

suunto-spartan-ultra.jpg

Xreid er et løp som ikke merkes. Du følger et GPX spor som må lastes opp til et GPS-verktøy. Når du skal være ute i et døgn blir batterikapasiteten en utfordring. Jeg valgte å bruke min Suunto klokke. Samtidig hadde jeg en Garmin Etrex Touch 35 i reserve. Garmin GPS-en sviktet totalt. Den har jeg hatt mange utfordringer med under oppkjøringen til løpet. Touchskjermen frøs da jeg forsøkte å bruke den på natta under Xreid. Jeg skal undersøke nærmere om dette skyldes brukerfeil, for gammel software eller annet. Garmin Basecamp opplyste tidligere om at software var oppdatert med versjon 3.7. Mitt inntrykk så langt er at produktet og hele Garmin sin løsning for navigasjon med denne er for lite brukervennlig. Det er for mange feil som kan gjøres. Teksten oppdateres angående Garmin produktet. 

Under L'Endurance i Frankrike justerte jeg ned frekvensen på Suuntoklokka mellom hver oppdatering av GPS-signalet og nøyaktighet for posisjon for mye. Dengang hadde jeg en Suunto Ambit 3 Run. Distansen oppgitt ble helt feil og i mål viste den 20 km for lite. Dette gjorde meg forvirret under løpet. Distansen var ikke merket underveis før jeg nådde 50 km. Derfor har jeg siden latt klokka stå på "Best". 

Når klokka både skal vise min posisjon på et spor og registrere en rute går batteritiden ned. Jeg hadde derfor hele to nødladere i sekken, og jeg hadde to plassert ute i dropbagger under Xreid. Det skulle vise seg at batteriet gikk fra 98 til 17 prosent på 12 timer. Da koblet jeg klokka til en nødlader og ladet den opp igjen til 100 prosent. Etter nye 15 timer (totalt 27 timer) var batteriet nede igjen på rundt 15 prosent. Dette betyr at det holdt med en lading når både sporing og registrering var aktivt. 

En slik klokke er kostbar, men meget nyttig om du skal følge et spor. Jeg kjøpte min brukt. Nå som Suunto 9 er lansert vil du nok finne mange gode priser på denne. 
 

Positive erfaringer med klokka under Xreid

 • Å ha ruta på klokka sparer deg for mye tid og bry sammenlignet med å ha den på en ekstern GPS.

 • Klokka ble et uvurderlig verktøy for å finne ruta og for å finne tilbake til stiene når de forsvant. Det gjorde de hele tiden.

 • Pilen på klokka som viser retning du ser fungerte stort sett meget bra.

 • Batteriet varte lenger enn jeg forventet.

 • Det går fint å lade klokka mens du har den på armen.

 • Du kan zoome ut og inn på sporet.

 • Det er enkelt å overføre GPX-filer til klokka via Suuntolink og Movescount.

Utfordringer

 • Pass på at ladekabel er i orden om du skal på ultraløp der du trenger å lade underveis. Jeg tapte masse tid på problemer med å få klokka til å lade under Xreid. Etter løpet fant jeg ut at ladekabelen var delvis defekt.

 • Suunto har ikke mulighet for å laste opp kart. Du ser dermed kun sporet du skal følge, men ikke noe mer. Dersom sporet er lagt feil med tanke på terrenget vil ikke klokka hjelpe deg med å oppdage dette.

 • Spesielt på natten opplevde jeg at klokka måtte kalibreres ganske ofte. Pilen som viser retningen jeg ser kunne endre seg til en sirkel. Det var fullmåne, men jeg aner ikke om det forstyrrer GPS-signalene og hvorfor dette skjedde spesielt på natten. Problemet var størst dersom jeg stoppet. Når jeg beveget meg gikk det bedre. Alt i alt var dette en bagatell som ikke hindret meg i løpet.

Squeezy Energy Fruit Gum

Disse pastillene av vingummi inneholder mye karbohydrater. Når jeg er sliten og lei gel og sjokolade er disse et lyspunkt med sin gode smak. Produsenten skriver at pr vektenhet inneholder SQUEEZY Fruit Gum nesten like mye energi som energigel.

 

Løpevest: Salomon Advanced Skin 12 liter (2017)

salomon-advanced-skin-12.jpg

Dette er en løpevest som mange kjenner til. Min blå sekk er en trofast venn som jeg har brukt flere tusen kilometer gjennom ett år. 

Positive erfaringer med sekken

 • Jeg merker i liten grad at sekken er på. Den dunker ikke og flytter ikke på seg.

 • Du kan raskt stramme bryststroppene og skuldrene til sekken.

 • Lommene foran er geniale. De gir tilgang til det meste jeg trenger under et løp.

 • Sekken har feste til staver som holder de på plass uten at de rister. Etter litt trening går det forholdsvis raskt å feste de på sekken og ta de ut.

 • Stoffet er elastisk. Det er utrolig hvor mye jeg får plass til i de to hovedlommene på ryggen. Kanskje i overkant mye vil noen av de jeg løper med mene.

Utfordringer

 • Bryststroppene foran kan løsne når du skal drikke eller hente ting ut av lommene. De kan være vanskelig å feste samtidig som du løper.

 • Du svetter gjennom sekken. Klær må derfor legges i vanntette poser for å ikke bli våte.

 • Sekken har ikke løsning for å holde regn ute. Meningen er at du skal ta en vanntett jakke utenpå sekken. Dette trikset fungerer ikke når sekken er så full at jakken ikke kan lukkes foran.

 • Det er noen stropper som kan finne på dingle løst her og der.


Drikkeflasker:  Salomon 0,5 liter softflasker fra Hydrapak

Å få seg i nok vann er helt avgjørende. 

Positive erfaringer

 • De lager ikke skvulpelyder så sant du suger ut luften av dem etter fylling.

 • Når du drikker vil flaskenes størrelse bli mindre.

 • Softflaskene er ganske raske å fylle.

 • De er enkle å rengjøre.

 • Drikketuten har en vannlås. Det gjør at du ikke trenger å åpne noe for å drikke og vannet lekker ikke når flaskene har press på seg.

Utfordringer

 • Når du har mye stæsj i lommene foran kan det være noe utfordrende å stappe softflaskene ned i lommene de tilhører. Salomon har racing varianter av disse softflaskene med en spiss ende.

 • I grunt vann kan det være litt utfordrende å fylle flasken.

 • Når du har flaskene i sekken må du bøye deg ned noe for å drikke. Det kan gi noe dårligere syn fremover akkurat når du gjør dette. Du får flasker fra Salomon med høyere slanger som skal møte denne utfordringen.

 • Om du skal blande sportsdrikke direkte i flasken er åpningen liten og det kan fort bli gris.

 • Etter lang tids bruk kan det oppstå lekkasjer i drikketuten. Det merker du først om du holder dem opp-ned.

Sportsdrikk: Maurten

Denne svenske sportsdrikken brukes av flere av verdens beste maratonløpere. Den innholder fem naturlige ingredienser. Den skal gjøre at du får i deg mer karbohydrater enn du klarer gjennom mat. Forskning viser at vi kan ta i oss 90 gram karbohydrater pr time. En pose Maurten 320 inneholder 79 gram og skal blandes med 0,5 liter vann. 

Fakta pr pakke på 80 gram

 • Kcal: 320

 • Karbohydrater: 79 gram, hvorav 33 gram er fra sukker

 • Salt: 0,5 gram

 • Protein: 0 gram.

 • Fett: 0 gram.

Innhold

 • Maltodextrin

 • Fructose

 • Pectin

 • Sodium alginate

 • Sodium chloride

Positive erfaringer

 • Jeg får enkelt i meg salter og karbohydrater også når jeg er sliten.

 • Dette fungerer bedre å svelge og fordøye enn energigel.

Utfordringer

 • Sportsdrikken må blandes samme dag som den skal brukes.

 • Etterfylling av sportsdrikk på softflasker kan ta en del tid. Du må helle i vann først og deretter Maurten. Dersom du tar i pulver først på forhånd er det ikke sikkert det blander seg godt nok i vannet. Når du er i fjellet og det blåser kan en del av pulveret blåse bort når du forsøker å helle det over i en flaske med en liten åpning.

Smaken er helt ok, men du kan bli lei. Da er det lurt å kunne veksle med vanlig vann.
 

Hudkrem: Skinglide

Når du løper ultraløp vil hud som gnisser mot hud etter hvert kunne bli irritert og sår. Det kan bli skikkelig plagsomt. Et triks er å smøre seg inn med vaselin eller tilsvarende produkter før løpet. Det gjør du under armene, i lysken og andre steder det slenger. 

Du kan også bruke vaselin, og sikkert denne kremen, på øyenbrynene for å stoppe svette fra å renne ned til øynene. Enkelte kortdistanseløpere vil le av slike påfunn, men når du er en ultraløper gjelder andre lover. Da er komfort viktig.

På Løplabbet fant jeg altså Skinglide. Den kommer som rollon og som krem. Jeg valgte krem. Produktet inneholder vann, talkum og mye annet. Der jeg brukte kremen fikk jeg ingen problemer med huden. 
 

Sko som ble vurdert til Xreid: 

Terrengsko: Hoka One One Mafate Speed 2

Slik ser Mafate Speed 2 skoene ut etter 360 km.

Slik ser Mafate Speed 2 skoene ut etter 360 km.

Passer til: Stiløping og ultraløp på alle slags underlag - inkludert grusvei. Skoene er spesielt bra på stein og hardt underlag. 

Å finne riktig sko til Xreid Jotunheimen var utfordrende. På en Stirsdagstrening i regi av Sky Blazers møtte jeg Paul Ogier. Han er en ultraløper og jobber for Hoka Frankrike. Jeg spurte han om hvilke sko han anbefalte til et slikt løp.

- Da bør du bruke Mafate Speed 2, sa Paul.

Dagen etter dro jeg ned til Oslo Sportslager og testet dem. De satt godt på foten.  Disse skoene har en større tåboks enn Speedgoat 2 som er for smal for meg foran. 

Etter å ha testet både Salomon Sense Ride, Saucony Peregrine 8 og Hoka Mafate Speed 2 under nattløping i Wyllerbakken bestemte jeg meg. Hoka sine sko var bedre på utforløping på stein for mine føtter. 

Tre uker før konkurransen laget jeg en to dagers rute mellom Rjukan og Notodden på 85 km. Turen tok åtte timer dag 1 og ni timer dag 2. Skoene ble da testet på stein, sti, myr og lyng. Mye av ruta var utenfor sti. Jeg hadde også partier med friklatring og klyving. På dag to var det høljregn. Skoene fungerte meget bra på hele turen.

Skoene ble også testet på flere løpeturer i Lillomarka. På Xreid brukte jeg skoene under hele løpet.  Det vil si i 27 timer. Skoene fikk ingen større slitasjeskader under løpet og leverte meget bra. Forholdene var da tørre med unntak av noen bekker og noen små myrpartier. Hvordan grepet er på våt stein har jeg dessverre ikke fått testet skikkelig.  

Positive erfaringer

 • Skoene er suverene på stein. Det er bare å løpe på uten å være redd for å tråkke over eller få stikk i foten.

 • Grepet på tørt underlag er meget bra.

 • Bratte utforbakker er det mest krevende for beina syns jeg. Mine føtter satt best i disse skoene av alle skoene jeg prøvde i forkant.

 • Til stiløping i marka fungerer de utmerket.

 • Skoene trengte ingen tilvenning.

 • De høye sålene hindrer ofte vann å trenge inn der du ville blitt våt med andre sko.

Utfordringer

 • På Gaustatoppen lå det tørt støv på steinene enkelte steder der det var mye folk. Her opplevde jeg at skoene kunne glippe. Jeg vet ikke om andre sko ville behersket det bedre.

 • Ved vassing i bekker og elver der mye vann renner inn i skoene kunne dreneringen gjerne vært raskere. Til dette er oppfølgeren Hoka One One Evo Mafate bedre.

 • Stoffkanten rundt der du setter foten inn i skoen burde tålt mer. Det ble et hull her på en sko etter langturen i Telemark. Dette merkes ikke når jeg løper.

 • Småstein kan feste seg enkelte steder i sålen. Disse steinene er så små at jeg ikke har merket dem under løping.

NB. Etter Xreid, i juli 2018, kom Hoka med oppfølgeren Evo Mafate. Nå er det den skoen jeg bruker til de lengste løpene. Forskjeller er blant annet at den drenerer vann bedre, og at stoffet brukt (som kevlar) er mer slitesterkt. Første paret holdt fint 850 km.

 

Saucony Peregrine 8

Saucony-Peregrine-8.jpg

I forkant av Xreid 2018 laget jeg en liten undersøkelse der jeg spurte deltakerne om hvilke sko de skulle bruke. Det fjerde mest populære valget var Saucony Peregrine 8.  Jeg kjente ikke til dem og ble nysgjerrig. Omtalen jeg fant skrøyt disse skoene opp i skyene. På Bull Ski og Kajakk ble det latter da jeg kom innom og sa jeg ønsket å prøve et par "Sausoni". Der lærte jeg at det uttales "Saukoni”. Jeg ble overbevist og kjøpte et par. De ble testet senere i de bratte utforbakkene i Wyllerløypa utenfor Oslo og på stiene i Lillomarka.  

Disse skoene passer til all slags underlag, også grusvei. I tester trekkes det spesielt frem at de er slitesterke. Flere andre skomerker lager jo nå sko som kun holder 2-300 km og knapt nok det.  

Positive erfaringer

 • Skoen har en bred tåboks som gjør at den egner til lange distanser som fjellultra.

 • Sålen er solid med et godt grep på stein, røtter og jord.

 • Hælen sitter godt i skoen.

 • Skoen er stabil og beskytter godt mot stein.

Utfordring

 • I bratt utforløping ble skoen for romslig for meg foran. Jeg opplevde at foten beveget seg. For personer med en bredere lest vil nok ikke dette være et problem.

Fakta
Dropp: 4 mm
Høyde på såle 25mm/21mm
Steinplate: Nei
Vekt: 279 gram (US 9, veid av Oslo Sportslager) 

Irunfar sin test av Saucony Peregrine 8 fra mars 2018

Sålen til Saucony Peregrine 8 har kraftige knaster med solid grep.

Sålen til Saucony Peregrine 8 har kraftige knaster med solid grep.


Salomon Sense Ride 2018

Passer til: Stiløping og ultraløp på alle slags underlag - inkludert grusvei.

I 2018 endret Salomon passformen på flere av sine S/Lab modeller som S/Lab Sense 6 SG og den nye S/Lab Ultra. Min erfaring er at tåboksen på disse modellene ble smalere og at de har brukt et stivere materiale på siden av skoen foran. Dersom du har føtter som fyller disse skoene godt vil du kanskje ikke ha noe problemer med dette. Jeg opplevde derimot at den nye passformen ikke fungerte for mine føtter. Det stive materialet førte til en knekk/ bulk i stoffet over vristen i den størrelsen jeg kunne bruke.

Samtidig gav Salomon ut Sense Ride modellen i ny og forbedret utgave. Disse skoene kan ha gått under radaren for mange da S/Lab utgavene er de Salomon i stor grad markedsfører. Passformen og materialet på Sense Ride ligner mer på de du vil finne på den svarte og rød S/Lab Sense Ultra skoen mange liker fra 2017. Disse er forsatt i salg.

Positive erfaringer

 • Sense Ride har bredere tåboks enn andre Salomon sko. '

 • De egner seg for alle slags underlag, også grusvei.

 • Skoene er komfortable, stødige og har godt grep.

 • De er lett å holde rene.

 • Sålen og tåboks beskytter godt.

 • Stein fester seg ikke mellom knastene.

 • Designet er flott, spesielt i blått og oransj.

 • Puster og drenerer godt.

 • Prisen er lavere enn S/Lab modellene.

Utfordringer

 • Det kan være utfordrende å finne riktig størrelse til ultraløp der foten hovner opp.

 • Skoene kjennes ikke like raske som f.eks. S/Lab 6 SG.

Fakta
Dropp: 8 mm
Høyde på såle: 27/19 mm
Vekt: 275 gram

Salomon-sense-ride-2018.jpg


Salomon Slab Sense 6 softground 2018

Salomon S/Lab 6 SG 2018.

Salomon S/Lab 6 SG 2018.

Passer til: All stiløping. Konkurranser. Vått underlag. 

Mange av mine løpevenner elsker denne skoen og bruker den til ultraløp. Dette er en rask og allsidig terrengsko som vil gjøre løpeturene dine enda morsommere.

Dagen jeg kjøpte disse skoene tok jeg en løpetur i skogen rundt Grefsenkollen. Her går det opp og ned på stier med mye røtter og stein. Skoene var så gøy å løpe med at den rolige økta ble en tempøkt istedenfor. Erfaringen fra løpeturen gjorde at da jeg kom hjem den kvelden meldte jeg meg på Råskinnet (12 km). Konkurransen var dagen etter. Skoene leverte bra i dette løpet som veksler mellom myr, gjørme og sti.

Jeg føler at dette er sko jeg kan stole på. Det er bare å måke på. De er stabile og sitter som støpt på foten, så sant dine føtter passer formen på dem. Lissesystemet til Salomon er genialt. Det holder å stramme en gang. Lissene løsner ikke.

Softground har kraftigere knaster enn den hvite og røde hardground utgaven.

Positive erfaringer

 • Leken og rask sko der du kan gi gass.

 • Drenerer bort vann meget raskt.

 • Stødig sko med god løpsfølelse.

 • Godt grep (grunnet tørkeperioden er de ikke blitt testet på vått fjell).

Utfordringer

 • Skoene er litt for høye over vristen for mine føtter. Der dannes det en bulk i stoffet som lager en lyd. Dette er samme problemet som jeg opplever med Salomon sin nye Ultra 2018 modell.

Fakta
Dropp: 4 mm dropp
Sålehøyde: 20/ 16 mm
Vekt: 225 gram

Produktomtale fra Salomon

Salomon-Slab-6-sg.jpg