Lofoten Ultra-trail | Guide | Norges beste terrengløp

Ultraløpet Lofoten Ultra-Trail tar deg ut på et eventyr av de sjeldne. Dette er det flotteste løpet jeg vet om. Naturen og utfordringene underveis gjør dette til et av verdens mest spektakulære terrengløp.

I 2021 fikk vi dette fantastiske været, og jeg kom meg helt til mål. I 2019 var det regn, kuling og kaldt. Da brøyt jeg etter 100 km ved Unstad. Foto: Ian Corless.

Lofoten Ultra-Trail er med dette en del av Sidespor.no sine guider til Norges beste terrengløp.

Fakta om The Arctic Triple - Lofoten Ultra-Trail

Neste løp er 1.-4. juni 2023. Distansene starter fem ulike steder, og alle har målgang i Svolvær. Rutene er merket, men du bør ha løypa på en GPX-klokke i tillegg. Et tips er å sette deg inn i cutoff tider på forhånd.

Vær forberedt på skikkelig tøft vær med regn, vind og kulde. Ruta tar deg til alle mulige slags underlag og enkel klyving på smale egger. Dette er et løp som utfordrer alle dine ferdigheter og krever erfaring med å oppholde deg lenge i tøffe forhold.


Distanser

Nytt i 2023 er i tillegg til distansene under stagerun på 120 km og 175 km der du overnatter underveis.

100 miles (166 km)
Stigning: 7000 meter +
Antall matstasjoner: 10. Den første er utendørs, og de ni påfølgende er innendørs.
Antall dropbag: 2. Den første ved Napp etter ca 40 km, og den siste ved Torvdalshalsen etter ca 117 km.
Du fraktes med buss til Reine (kjøpes i tillegg), deretter får du en flott båttur fra Reine til start i Kirkefjorden.
Distansen kan også løpes som stafett fordelt på 10 etapper.
Pris: 3500-4700 kr (prisen øker etterhvert)
UTMB-poeng: 6 (Kvalifiseringspoeng til Ultra-Trail du Mont-Blanc

50 Miles (81 km)
Høydemeter: 3500 m+
Antall matstasjoner: Fem. De er alle innendørs.
Antall dropbag: 1, etter 49 km ved stasjon tre i Vikjorden/ Valbergveien.
Start ved Lofotr Viking Museum på Vestvågøy. De vil gå transport dit. Ruta går først sørvest mot Unstad, og følger etterhvert 100 miles løypa til mål. Distansen kan også løpes som stafett.
Pris: 2000-3000 kr (prisen øker etterhvert)
UTMB-poeng: 4 (Kvalifiseringspoeng til Ultra-Trail du Mont-Blanc

48 km
Høydemeter: 2500 m+
Antall matstasjoner: 3
Start fra Torvdalshalsen. Ruta er lik herfra som for dem som løper 50 miles og 100 miles. Du kommer til å ta igjen deltakere som er med der. Etter en god stigning fra start løper du på flytstier i åpent fjellterreng. Denne ruta tar deg ut på flere spennende godbiter. Du får krevende stigninger mot slutten og smale egger.
Det går transport til start.
Pris: 1300-2000 kr (prisen øker etterhvert)

24 km  
Høydemeter: 1000 m+
Start fra Barstrand fisket på Gimsøy
Pris: 1300-2000 kr
UTMB-poeng: 1 (Kvalifiseringspoeng til Ultra-Trail du Mont-Blanc

12 km
Start fra torget i Svolvær
Høydemeter: 500 m
Pris: 800-1100 (prisen øker etterhvert)
Pris 11-15 år: 500 kr

Informasjon fra arrangøren The Arctic Triple

Hjemmeside (thearctictriple.no)
Racemanualer alle distanser (thearctictriple.no)

Påmelding (thearctictriple.no)

Facebook: The Arctic Triple

Instagram: The Arctic Triple


Beskrivelse og erfaringer

Løpene tar deg ut i noe av den vakreste naturen som finnes. Følg fjellrygger med spektakulær utsikt, løp over hvite strender, grønne åser og grå klipper. Du får jevnlig storslagen utsikt mot hav og tinder. Noen steder skvulper bølgene bare noen meter fra føttene dine. Ruta er skikkelig utfordrende og består av alle typer underlag som jord, snø, sand, stein, berg, bekker, myr, grus og asfalt. En bonus er at du kan bli kjent med løpere fra hele verden.

Underveis besøker du flere hyggelige kystsamfunn slik som Nusfjord. Da jeg deltok i 2021 ble jeg der møtt av en gjeng som laget flaggallé. Der var det også servering av god fiskesuppe. Et annet høydepunkt, spesielt for 100 miles distansen, er å komme til matstasjonen på Unstad. Matstasjonen er inne på den trivelige kafeen til Unstad Arctic Surf. De byr gjerne på ekstra god mat. Jeg kom dit en lørdag morgen etter 100 km og spiste frokost med både eggerøre, røkelaks og pizza. Det gav meg masse god energi.

Vær forberedt på å være ute i dårlig vær i opptil 40 timer. Ta med et ekstra isolasjonslag til natta, og hvis vind, nedbør og lave temperaturer. I 2021 var det fint vær, men om natta kom havskodden. Temperaturen falt og jeg fikk da bruk for en lett dunjakke jeg hadde plukket med fra dropbag 1 på Napp. I 2019 manglet jeg et slikt plagg og ble etterhvert for kald i uværet da jeg startet å gå etter rundt 90 km. Staver kan være en stor fordel, alt etter hvor sterke bein du har. I 2021 brukte jeg staver mer enn vanlig, og da holdt beina helt til mål.

Jeg deltok i 2019 og 2021. Første gang var det regn og kuling på utsatte steder. Etter ca 90 km fikk jeg vondt rundt knær og startet å gå. Da ble jeg etterhvert uforsvarlig kald og klarte ikke å få varmen tilbake. Klærne jeg hadde byttet til ved Napp etter 40 km isolerte ikke nok ved så lav insentitet. Jeg brøt på Unstad etter 100 km og 16 timer.

I 2021 fikk vi nydelig vær. Jeg hadde et dårligere treningsgrunnlag enn i 2019 blant på grunn av en snørik vinter med mest langrenn. Jeg løp derfor roligere denne gang og brukte staver mer nedover for å skåne knærne. De første 100 km til Unstad tok nå 19,5 time. Samtidig hadde jeg ikke problemer med beina. Det var en stor lettelse. Etter 37 timer nådde jeg mål i Svolvær.



Bilder fra 100 miles løpet i 2021

Allerede etter et par km kommer du hit med utsikt til Horseid. Foto: Ian Corless

Allerede etter et par km kommer du hit med utsikt til Horseid. Foto: Ian Corless

Foto: Ian Corless

Foto: Ian Corless

Foto: Ian Corless

Foto: Ian Corless

Foto: Ian Corless

Foto: Ian Corless

Foto: Ian Corless

Foto: Ian Corless


Forrige
Forrige

Nøsen Hundreds Ultramarathon | Guide | Norges beste terrengløp

Neste
Neste

Oslo Trail Challenge | Guide | Norges beste terrengløp