Norddal Skyrace | Guide | Norges beste terrengløp

Opplev et helt unikt, sjarmerende og utfordrende fjelløp der bygda Norddal står på hodet for at du skal få en artig opplevelse. Løpets rute ble endret i 2022. .

Tekst: Bjørnar Eidsmo

Får du lyst å løpe her? Fjellet du ser er Torvløysa. Ruta opp er gjennom skogen til venstre i bildet og deretter langs ryggen helt til toppen. Deretter skal du tilbake samme vei. Foto: Odd-Arild Bugge

1851 OppNed Norddal inngår i Sidespors guide til Norges beste terrengløp.

Fakta

Neste løp: 24. august 2024

Sted: Norddal, Sunnmøre

Distanse: Rutene er under planlegging. Det blir omtrent slik:
U20: 15 km og 1382 meter stigning
Senior: 19 km og 1600 meter stigning
Rutene går til Middagshesten som i 2022.

Underlag (ikke oppdatert): Første km er asfalt, deretter får du litt over 3 km med jevn stigning på skogsvei med gress (se opp for sau), så ca 6 km fjellsti og deretter 2 km i steinur og med mulighet for korte partier på snø. Så snur du og løper tilbake samme vei. Km i denne beskrivelsen er basert på analyse av eget løp og er ikke helt nøyaktig.

Merka rute: Ja, ruta er godt merket.

Maks antall deltakere: Ukjent, men det er flere hundre.

Mat- og drikkestasjoner (ikke oppdatert): Ja, to som du passerer både opp og ned. De har drikke på stasjonene, og mulig det var noe næring på stasjon to.

Dropbag: Nei

Pris (ikke oppdatert):
1) Konkurranseklasse til Torvløysa: 400 kr. Etter 1. juni koster det 500 kr.
2) Konkurranseklasse til Daurmålsfjellet: 300 kr. Etter 1. juni koster det 400 kr.

Arrangør: Løpsleder er Ole Magnus Melchior, ellers er det mange lokale frivillige som bidrar i alle aldre.


Informasjon fra arrangør

1851oppned.no - løpets nettside
1851 OppNed Norddal - løpets facebookside

Erfaring fra løpet

Jeg deltok i 2020. Vi var da noen løpevenner på ferie i området og ble invitert dit av Molly Bazilchuk. Gjennom familietilknytning er hun lommekjent i Norddalstraktene. Det var godt vi sa ja, fordi dette løpet førte til mange artige opplevelser. Det kommer jeg også tilbake til i en kommende artikkel.

Norddal er en bygd innerst i en fjordarm på Sunnmøre med 150 innbyggere. Tafjordfjellene er nærmeste nabo. På nordsiden av fjorden ligger jordbærbygda Valldal. Forsetter du nordover derfra kommer du til Romsdal. Stranda er kun en båttur unna vest i fjorden. Her er du altså midt i et mekka for stiløpere. Å delta på konkurransen i Norddal kan dermed kombineres med flere flotte opplevelser. Samtidig bør du først utforske hva Norddal, dalførene og fjellene der kan by på.

Innbyggerne i bygda kommer til å gi deg en hjertelig velkomst. Nærbutikken er et godt sted å starte for å få en følelse av hva slags sted du har kommet til.

Start og mål er på Melchior gården nær fjordkanten. Der er det gårdsbutikk med lokale kjøttvarer og produkter fra frukt og bær. Vel avgårde fra alle disse fristelsene løper du en kilometer på asfalt. Deretter svinger du inn på en fin gresskledd skogsvei. Den har en jevn stigning der det går fint å løpe. Etter omtrent fire kilometer fra start åpner terrenget seg opp. Nå er du kommet til Rellingsetra på 570 moh. Her får du følelsen av å være på fjellet. Du kan her få servert nydelig saft, før du fortsetter innover dalen på en lettløpt fjellsti i slakere terreng.

Du kommer til å passere en bro over elva Dyrdøla. Dette er siste mulighet for å fylle på vann. Så kommer du til Innsetsetra 600 moh. Her er det saftstasjon og skuelystne kuer.

Nå blir det brattere et stykke opp mot Daurmålsfjellet. Noen steder kan det være sleipt og vått. Vær obs på at ved en myr her skiller de to konkurranseklassene lag. Du har fortsatt 1000 høydemeter og 5,5 km igjen til toppen.

Videre kommer du opp over skoggrensen til et fjellplåta. Her er det også en flott fjellsti som stiger jevnt. Nå kan du se langt. Vær forberedt på vind og kaldere temperatur her oppe. Jeg tok på vindjakke her.

Etter 10 km og 1450 moh kommer du til et mer flatt platå på vel 500 meter. Her har du fin utsikt i klart vær. Deretter blir det bratt og ulendt opp gjennom en ellevill steinur. Det flater litt ut siste 300 meter. Lengden opp er målt til 12,2 km.

Vel oppe på Torvløysa 1851 meter over havet snur du og løper samme vei ned. Steinurene ned det bratteste partiet er en prøvelse. Det kan være noe utfordrende å se merkene i enkelte partier her, så følg med på varder og flagg. Å løpe på og blant store steiner er det lurt å øve på om du ønsker å mestre dette godt. Hvor er din nærmeste steinur der du bor?

Jeg kjenner ikke til noen andre løp i Norge med en lang distanse der du løper opp og ned samme ruta slik som dette. Det gir en helt spesiell dynamikk. Da jeg deltok i 2020 og hadde 800 stigningsmeter igjen til toppen dukket Stian Angermund-Wik opp. Stian er en av verdens beste fjelløpere og holder til i Bergen. Han hadde da allerede vært på toppen, og var på full fart ned igjen. Det gav meg en ny forståelse av hvor rask han er.

Når du selv nærmer deg toppen vil du kunne få god oversikt over møtende konkurrenter du kan ta opp jakten på ned igjen.


Forrige
Forrige

Blefjells beste | Guide | Norges beste terrengløp

Neste
Neste

Hornindal Rundt | Guide | Norges beste terrengløp