Salomon Xreid Voss- Bergen 28. juni - 30. juni 2019

Løpet Xreid er for deg som liker et eventyr ut i noe av den vakreste naturen vi har i landet. De siste årene har løpet blitt arrangert på et nytt sted hver gang.

Av: Bjørnar Eidsmo
Foto øverst fra Senja 2016: Foto: Mats Grimsæth - Fotograf & Eventyrer/ Salomon Xreid.

 

Du er nå kommet til Sidespors guide til Norges beste terrengløp. Mer om guiden finner du nederst i artikkelen. Her er den den offisielle siden for Xreid
 

Fakta om Salomon Xreid 2019

Tid: Løpsmøte torsdag 28. juni. Løpet starter fredag 29. juni.
Sted: Voss -Bergen
Distanse: 120 km
Stigning: 7000 meter +
Pris: 2500 kr

Å se Jotunheimen fra toppen av Fanaråkken gjør løp som Xreid til en storslagen opplevelse. Foto: Bjørnar Eidsmo.

Å se Jotunheimen fra toppen av Fanaråkken gjør løp som Xreid til en storslagen opplevelse. Foto: Bjørnar Eidsmo.

Grunner til å delta

Belønningen du får gjennom opplevelser i spektakulær natur gjennom et helt døgn, mestringen ved å beherske slik løping, møter med andre entusiastiske fjelløpere og sterke minner for livet. I 2019 er målgang i Bergen. Det gir en god motivasjon for å komme i mål.  

Beskrivelse

Du kan løpe alene, eller som lag på to til fire personer. Løpet er tidligere arrangert over Hardangervidda, på Senja, i fjordstrøkene nord for Kristiansund og i Jotunheimen. I år er det altså start i Voss og mål i Bergen. Arrangøren legger helt klart mye i å ta deg ut i den flotteste naturen Norge kan by på.

Løypa merkes ikke. Utover god utholdenhet og et sterkt hode, krever derfor konkurransen at du kan navigere ved bruk av hjelpemidler. Til dette kan du bruke kart, GPS og klokke der du følger et spor du laster opp.

Arrangøren lager en omfattende racemanual som beskriver konkurransen og løypa i detalj. Lenker finner du under.  

Mer informasjon og påmelding


Erfaringer fra Xreid Jotunheimen 2018

Her er vi på Turtagrø et par minutter før starten på Xreid 2018. Været vi hadde her holdt seg under hele under hele løpet. Foto: Bjørnar Eidsmo.

Her er vi på Turtagrø et par minutter før starten på Xreid 2018. Været vi hadde her holdt seg under hele under hele løpet. Foto: Bjørnar Eidsmo.

Jeg deltok i 2018 da løpet gikk gjennom Jotunheimen fra Turtagrø til Beitostølen. Vi fikk sol og blå himmel under hele løpet. På natten var det fullmåne. Naturen var fantastisk flere steder. Spesielt fra Fanaråkken til Utladalen. Sjekkpunkt underveis var veldig bra med rikelig med mat, knallgod stemning og helsesjekk. Distansen var opprinnelig oppgitt til 105 km. Den ble 116 km for min del. Det gikk fint å navigere med ruta på klokka.

Mellom CP1 og CP2 var det et stort strekk uten sti. Deler av området hadde mye kratt. Da ble det mye trasking og krevende å finne løypa. Xreid er kjent for å by på etapper som dette der du i liten grad får løpt. Etter 12 timer og 60 km fikk jeg problemer med et bein som stivnet grunnet betennelser og gikk videre. Planen var å bryte på CP3. Der var det så god stemning at jeg fortsatte likevel. Etter 27 timer var jeg i mål. Da var jeg helt kake etter å ha gått med et stivt bein i 15 timer.

Det er like før sola går ned i Jotunheimen. Molly Bazilchuck er på vei til Tyin og CP2 på 60 km. Å løpe gjennom natten i fjellet er noe helt spesielt. Foto: Bjørnar Eidsmo.

Det er like før sola går ned i Jotunheimen. Molly Bazilchuck er på vei til Tyin og CP2 på 60 km. Å løpe gjennom natten i fjellet er noe helt spesielt. Foto: Bjørnar Eidsmo.

Xreid et løp for deg som liker et eventyr i vill og vakker natur. Du får utfordret dine egne grenser og får oppleve en herlig mestring om du fullfører. Oppkjøringen til et slikt løp vil også kunne by på mange flotte opplevelser.

Tips til oppkjøring for å lykkes

 • Unngå brå opptrapping av treningsmengde.

 • Unngå brå opptrapping av løping etter skisesong.

 • Varm opp før harde økter.

 • Bruk rulle, hard ball og strikk som endel av oppvarming.

 • Løp i terreng som ligner konkurransen.

 • Øv på å legge inn GPX-spor og løpe etter et slikt spor.

 • Finn ut hvor lenge batteriet holder på klokke/ GPS og ha løsning klar for bruk av nødlader.

 • Sjekk at ladekabel er i orden.

 • Legg jevnlig ut på langtur. Inkluder partier uten sti, bratte bakker opp og ned og utfordrende stier.

 • Lag løpeturer som du syns er gøy.

Tips vil bli oppdatert.


Om guiden til Norges beste konkurranser i terrengløp

I Sidespors guide over Norges beste terrengløp finner du omtaler av 24 løp, og lenker til mange flere. Guiden er laget av meg, Bjørnar Eidsmo, da jeg savnet en slik oversikt selv. Den ble første gang publisert for 2017-sesongen. Hvert år blir datoer og innhold oppdatert. Løp kan bli lagt til og fjernet.


Hensikten med guiden

 • gi deg en oversikt over norske konkurranser i sti- og terrengløping som gir noe ekstra i form av naturopplevelser, utfordrende terreng, miljø og stemning

 • gjøre det enklere å planlegge sesongen

 • synliggjøre fakta som er nyttig for å velge løp

 • inspirere deg til å prøve nye konkurranser

 • motivere til å utforske mer av naturen gjennom løping

Jeg har de siste årene deltatt i mange av de omtalte konkurransene. I etterkant legges egne erfaringer inn i artiklene i guiden. I hverdagen løper jeg i Lillomarka i Oslo. Her er jeg blant de ivrige stiløperne i Sky Blazers.

Sosiale medier og kontakt