Østmarka Trail Challenge 24. august 2019

Østmarka Trail Challenge et hardt terrengløp med et historisk sus. Løpet går på blåmerka stier i flotte Østmarka i Oslo. Påmelding åpner i mars.

Av: Bjørnar Eidsmo
Foto øverst: Snorre Veggan/ ØTC - Flyktningeruta

Her er jeg på Vangen etter 22 km i ØTC 2014. Om du syns jeg ser peist ut har du helt rett. Dette var mitt lengste langløp så langt på sti. Erfaringen var at slike løp krever mer trening.

Her er jeg på Vangen etter 22 km i ØTC 2014. Om du syns jeg ser peist ut har du helt rett. Dette var mitt lengste langløp så langt på sti. Erfaringen var at slike løp krever mer trening.

Fakta om Østmarka Trail Challenge - Flyktningeruta

  • Tid: august 2019

  • Sted: Fra Enebakk til Skullerud, Oslo, gjennom Østmarka

  • Distanse: 37 km

  • Høydemeter: Ukjent

  • Antall deltakere: 100

  • Pris: 550 kr før 1. mars, 600-700 kr senere (ikke oppdatert)

Arrangørene tar i mot deltakerne. Ildsjelene til venstre har laget et flott løp. Foto: ØTC - Flyktningeruta.

Arrangørene tar i mot deltakerne. Ildsjelene til venstre har laget et flott løp. Foto: ØTC - Flyktningeruta.

 

Grunner til å delta

  • Arrangørene i Østmarka Mjød og Knivstikkarlag har laget en jovialt løp med super stemning.

  • Terrenget er kupert og krevende og gir deg en skikkelig utfordring.

  • Løypa følger deler av Flyktningeruta som ble brukt under annen verdenskrig.

Starten ved Øyeren 2016. Foto: Østmarka Trail Challenge.

Starten ved Øyeren 2016. Foto: Østmarka Trail Challenge.


Beskrivelse

Løypa følger en rute som ble brukt under annen verdenskrig til å følge folk ut av landet. Ruta gikk opprinnelig til Sverige, over Øyeren. Dette løpet går kun mellom Enebakk/Øyeren i Akershus og Skullerud i Oslo. Du fraktes i buss fra målområdet til start. Etter 22 km er det en matstasjon på Vangen. Ellers må du ta med det du trenger selv.


Mer informasjon og påmelding


Min erfaring med løpet

Jeg var med første året det ble arrangert i 2014. Arrangørene var, og er, tre karer fra Østmarka Mjød og Knivstikkarlag. Dette er en jovial gjeng, som nå også hver høst arrangerer et halsbrekkende hodelyktløp som er legendarisk gøy. Etter at de en gang hadde løpt denne delen av Flyktningeruta fant de ut at dette måtte de dele med flere gjennom et løp.

Som fersk med slik teknisk stiløping i såpass mange timer ble det mer krevende enn jeg forventet både fysisk og mentalt. Løpet var tyngre enn jeg trodde. Jeg slet skikkelig etter Vangen. Jeg burde hatt med mer næring og drikke, og jeg burde ha trent mer på lange distanser.

Da det var en fem km igjen startet jeg å gå i stigningene. Plutselig kom en kompis i mot meg, helt overraskende, for å heie på meg mot mål. Da fikk jeg masse nye krefter. Det var en påminnelse om hvor stor betydning hodet har. Vi har mer krefter enn vi tror. I mål var jeg utslått, men dette gav mersmak.

Tekst forsetter under bildet.

I starten av løpet i 2014 var jeg fortsatt spretten. Foto: ØTC - Flyktningeruta.

I starten av løpet i 2014 var jeg fortsatt spretten. Foto: ØTC - Flyktningeruta.

Flyktningruta, som løpet het da, var mitt første lengre rene terrengløp. Da ser jeg bort fra Nordmarkstravern der mye av løpet er på grusvei. Jeg hadde løpt gjennom store deler av løypa på forhånd, og visste hvor jeg måtte være oppmerksom. Flere andre løp feil. Å lære seg løypa på forhånd gjennom kart, beskrivelser og om mulig teste den er jo alltid lurt. Nå er hele løypa merket med permanente skilt det står "Flyktningeruta" på. 

Dette ble starten på min karriere som stiløper i lange løp.Det var før start her jeg for første gang hørte om noe som het ultraløp. Det var her Lars Gilberg sa til meg at alt du trenger er en snylteknopp. Det var her jeg forstod at hodet har så mye å si. Jeg forstod også at jeg måtte trene mye mer på sti. I 2015 gikk jeg på en smell over Hardangervidda, det ble mer svung på det i 2016, og i 2017 tok det helt av.


Om guiden til Norges beste terrengløp

Østmarka Trail Challenge - Flyktningeruta er ett av over 25 anbefalte terrengløp i denne guiden på Sidespor.net. Hensikten er å gi en oversikt over endel av de konkurransene i Norge som gir noe ekstra i form av naturopplevelser, utfordrende terreng, miljø og stemning.

Guiden håper jeg kan inspirere deg til å prøve nye konkurranser og å utforske mer av naturen gjennom løping. På flere av disse løpene er sjansen dessuten stor for at du også blir kjent med andre løpere. 

0 Likes