Hardangervidda Marathon 31. august 2019

Opplev høyfjellsti, elvekrysninger og trange daler tett på Hardangerjøkulen, Vøringsfossen og Hardangervidda.

Tekst: Bjørnar Eidsmo
Foto: Kai-Otto Melau

Etter den lange og bratte første bakken kommer du til et fantastisk flott fjellterreng. Slik som her Henriette Wiken Lund løper i 2018. Foto:  Kai-Otto Melau

Etter den lange og bratte første bakken kommer du til et fantastisk flott fjellterreng. Slik som her Henriette Wiken Lund løper i 2018. Foto: Kai-Otto Melau

Fakta om Hardangervidda Marathon

Dato: 31. august 2019
Sted: Starten går fra Eidfjord sentrum og målgang er i Øvre Eidfjord.
Distanse: 25 km og 45 km
Stigning: 2100 meter (full distanse)
Matstasjoner: Ja, to underveis og suppe i mål.

Første mil er på asfalt. Deretter kan du bytte sko. I den første stigningen gjelder det å være rask til å gå fort og småløpe i bratt terreng. Videre er det fantastisk løpeterreng ned til Vøringsfossen. Den neste lange stigningen inneholder mye myr som gjør det krevende å løpe. Den siste mila er nedover på grusvei og lettløpt. Illustrasjon: Arrangøren.

Grunner til å delta

  • Kontrastene mellom klyving opp bratte kneiker, flytfølelsen oppå fjellet, beinflyving nedover mot Vøringsfossen og de tunge myrpartiene videre.

  • Bli heiet frem av turfolk i fjellet.

  • Arrangøren er Xtreme Eidfjord. Dette er proffe og hyggelige arrangører som tilrettelegger med løypevakter i kryss, ordning for skobytte og flere matstasjoner. De står også bak Åsnes Expedition Amundsen, et ski- og pulkløp, samt helt nye Hardangerjøkulen Ultra på 100 km 13. juli 2019. Omtale av dette løpet kommer.

  • Herlig betasuppe i mål.

  • Tidligere har det vært arrangert felles middag på et hotell i Eidfjord etter løpet.

Opp, opp, opp. Foto:  Kai-Otto Melau .

Opp, opp, opp. Foto: Kai-Otto Melau.

Therese Jursen mot slutten av den bratteste bakken. Hun kom på 3. plass i 2018. Foto:  Kai-Otto Melau .

Therese Jursen mot slutten av den bratteste bakken. Hun kom på 3. plass i 2018. Foto: Kai-Otto Melau.

Beskrivelse og min erfaring med løpet

Hardangervidda Marathon er en konkurranse der du får bryne deg på både flat asfalt, bratt stigning, fantastiske fjellstier, myr og lange slyngende grusveier nedover. Jeg deltok i 2016. Siden det var nærmest flat asfalt ut fra start dro jeg på. Etter en mil hadde jeg bare et par konkurrenter foran meg, men mange var rett bak. Før den vilt bratte stigningen var det skostasjon. Der kunne jeg bytte til sko med bedre grep.

Bakken videre tar deg fra fjorden opp til 1200 moh. Totalt får du nesten 1400 stigningsmeter her. Dette var jeg som markaløper bosatt i Oslo ikke trent for. Den ene spreke vestlendlendingen etter den andre gikk raskt forbi meg.

På en bro står en jente med hønelue. Hun gir meg en high five. Foto:  Kai-Otto Melau .

På en bro står en jente med hønelue. Hun gir meg en high five. Foto: Kai-Otto Melau.

Vel oppe fikk jeg oppleve en av de flotteste stiene jeg har løpt på. Vi snakker stimoro på kvalitetssti. Der var det bare å sette fart innover fjellet. Etterhvert gikk det stadig brattere nedover. Å løpe lange bakker nedover på teknisk sti syns jeg er utrolig moro. Jeg gav på, men merket likevel at noen var på vei opp i ryggen min. Etterhvert hadde jeg fire-fem stykker som hang på. Ned mot Vøringsfossen holdt jeg teten i gruppa, men det var helt på kanten av det forsvarlige av hva jeg kunne klare uten å falle.

Etter fossen var det matstasjon. Deretter startet en ny lang stigning i gjennomvåt myr. Maken til gyngende underlag hadde jeg aldri vært borti. En Bergensdame jeg klarte å holde unna nedover, dro nå fra meg lett som bare det oppover. Denne delen av løpet var det tyngste for meg.

Før den lange nedstigningen på grusvei var det en ny matstasjon. Der fikk jeg også byttet sko igjen. Nå var jeg alene. Jeg kunne holde et jevnt tempo videre på grusen. Svingene var så brå at det der var mulig å følge med på om det kom noen bakfra høyere oppe. Og i en slik sving ser jeg plutselig at en konkurrent nærmet seg. Dermed økte jeg tempo betraktelig. Slik klarte jeg å plukke flere den siste mila. Vel nede i dalbunnen var jeg utslitt og usikker på hvor langt det var igjen. Heldigvis var mål ikke så langt unna. Nå var nemlig tanken nesten tom.

I målområdet i Øvre Eidfjord var det en herlig stemning med korps, barn og voksne. Dette var også et løp med skikkelig kraftig suppe i mål. Slikt smaker helt storveis etter at du har tatt deg helt ut.

Mer informasjon og påmelding

Elise Rivenes Hagen på grusveien i siste del av løypa. Foto:  Kai-Otto Melau .

Elise Rivenes Hagen på grusveien i siste del av løypa. Foto: Kai-Otto Melau.


Om "Norges beste konkurranser i terrengløp"

Hardanger Marathon er ett av over 24 anbefalte terrengløp i denne guiden på Sidespor.net. Dette er ingen komplett oversikt over slike løp i Norge. Konkurransene er valgt ut da de gir deg noe ekstra i form av naturopplevelser, utfordrende terreng, miljø og stemning. Guiden er laget av Bjørnar Eidsmo som står bak denne nettsiden. Så langt har jeg selv deltatt på 10 av løpene i hovedguiden.

Hensikten med guiden er å inspirere deg til å prøve nye konkurranser og å utforske mer av naturen gjennom løping. På flere av disse løpene er sjansen dessuten stor for at du også blir kjent med andre løpere.