Flaggermusgruva

Vettakollen er ett av de mest populære turmålene i Oslo. Velger du et sidespor underveis kan du havne under jorda i et flaggermusreservat. 

Tekst og foto: Bjørnar Eidsmo

Sognsvann er et av Oslos mest populære turområder. Her liker jeg å utforske naturen gjennom å løpe på stier jeg finner. En dag skulle jeg forsøke å teste løpetraseen til en kommende konkurranse i Salomon Trail Tour. Jeg bommet helt. Det jeg fant istedenfor var mye mer spennende.  

Beskrivelse av hvordan du finner gruva enkelt finner du nederst i artikkelen.

Dette hullet i skogen leder til fine stier. 

Dette hullet i skogen leder til fine stier. 

Et par hundre meter fra vannet er det en bom. Der starter en steinete sti. Den tar meg inn i skogen gjennom et hull i trærne. 

Etter 100 meter deler stien seg. Slik fortsetter det. Her går det stier i alle retninger. Det er jeg vant med i dette området. Da velger jeg helst det alternativet som ser gøyest ut og som samtidig har en fornuftig retning.

Morsomst vil gjerne si stien som er minst. Noen ganger betyr det at stien etterhvert går over i et dyretråkk og forsvinner i løse lufta. Da blir det terrengløping til en ny sti dukker opp.

Etter å forsøkt flere stier rundt i skogen innser jeg at konkurransetraseen jeg skulle finne ikke er her. Siden jeg har tenkt meg rundt Vettakollen sikter jeg uansett bare dit. 

Etter et bekkefar åpner skogen seg plutselig opp. Hva er det jeg ser? Foran meg er en åpen gruve. I luftlinje kan jeg ikke være langt fra Sognsvann. Hvorfor har jeg ikke hørt om denne før?
 

Gaustadgruve Flaggermusreservat

Det står et skilt utenfor. "I denne gruven ble det utvunnet jernmalm fra 1540 til 1584. En 70 meter lang tunnel, som ble laget i 1803 ved fyrsetting, finnes fortsatt. 3. klassinger ved Fagerborg videregående skole satte i 2002 opp et stengsel i gruva. Hensikten var å hindre at flaggermus som overvintrer her forstyrres. Porten er stengt fra 1. oktober til 31. april".

Nå er det fortsatt september. Den er altså åpen! Jeg kikker inn i mørket. Dit går jeg ikke inn uten lys. Det har jeg ikke med. Jeg må tilbake en annen gang. Løpeturen fortsetter opp mot Vettakollen og jeg håper jeg finner gruva igjen senere. 

Gaustadgruva.

Gaustadgruva.

Sofamonsteret

Kjenner du til sofamonsteret? Det er en skummel skapning. Etter å ha kommet hjem fra jobb, er det først mat, deretter sofaen.

Jeg minnes dagen før da jeg er i treningsrommet på jobben.
- Er det ikke rart at det ikke er flere her?, spør jeg en kollega. Vi er de eneste her nå på ettermiddagen. 
- Det kan være fordi at de som trener ute, fortsatt gjør nettopp det, svarer han. 
- De som trener ute? Jeg er jo en av dem, tenker jeg. Om noen uker vil det være mørkt ute etter jobb. Nå er det sol og god stemning til godt ut på kvelden.  

Gårsdagens tanker fra kjellergymmen løftes fram i pannebrasken her jeg angripes av sofamonsteret hjemme. Dørstokkmila må overvinnes. Det er på tide å finne den gruva igjen. Første skritt er balkongdørstokkmila. Det hjelper alltid å gå ut på balkongen for en dose frisk luft. 

Hodelykt og ekstra varmt tøy pakkes med i løpesekken. På skjermen har MTV gått fra dancecrew til nok et sjekkeprogram. Deltakerne krangler og bruser med fjærene. 


Utforsking av gruva

Energien i skogen er hundre ganger bedre enn hva skjermen kan tilby. Etter noe prøving og feiling finner jeg gruva igjen. Varme klær og hodelykt tas på. Jeg går inn. 

Det er er endel vann her. Jeg balanserer på stokker og stein. Kommer jeg til å bli gjennomvåt? Foran meg er stengslene som er omtalt på skiltet utenfor. Akkurat som et fengsel. Det er en hengelås på porten, men det er åpent. 

Porten er åpen. 

Porten er åpen. 

Jeg fortsetter. Taket blir høyere, og jeg kan gå oppreist. Hva er det som glinser i taket? Er det mineraler av noe slag tro? Nei, det er bare vanndråper som henger der. Veggene er glatte. Hva med flaggermus? Er de her nå? Kan det være at noen mennesker skjuler seg inni her? Tenk om noen kommer etter meg. Kanskje noen lukker porten? Hodet fylles av motstridende tanker, men jeg fortsetter. For et stilig sted! Ingen flaggermus er her nå. De kommer senere. Like greitt. Da skremmer vi ikke hverandre. 

Tilbaketuren går raskere. Utenfor kommer en annen løper forbi.
- Har du vært inne gruva her før?, spør jeg.
- Nei, er den ikke stengt?
- Den er åpen frem til 1. oktober. 
- Å? Jeg har vært forbi her mange ganger, men aldri gått inn. 
- Det er verdt en tur, men du trenger lykt. 
- Det har jeg faktisk med.   
- Kjør på. 

Jeg skifter til lettere løpetøy og fremmedkaren gjør seg klar.
- Lykten min er jo ikke i orden, sier han. 
Han lar seg ikke stoppe av det. Rutinert som han er har han med nye batterier. 
- Ikke kom etter og knert meg ned da, sier han. 
- Om du starter å tenke på det kommer du til å bli gal der inne. Du er trygg, sier jeg. 
Han forsvinner inn i mørket. 

 


Ny rute til Vettakollen

I motsatt retning fra gruva går en solid sti som fremmedkaren kom fra. På tide å forstå hva som er hovedtraseen hit. Noen minutter senere er jeg ute på en utslitt og bred blåsti. Dette må være den som går til Vettakollen.
- Unnskyld?
Hun som går forbi er i sin egen verden med musikk på ørene og de franske turistene som passerer enser meg heller ikke. En kjapp titt på Google Maps og jeg skjønner at antakelsen min stemmer. Den stien kjenner jeg godt. For godt til at den vil by på noen overraskelser.

Jeg snur igjen og følger stien tilbake opp mot gruva. Planen er å finne en alternativ rute som inkluderer både gruva og Vettakollen. Det går fort videre oppover, bortover og nedover på smale og utfordrende stier. Skogen byr på trolsk stemning med gamle trær, små juv, bekkefar, en annen nedlagt gruve og rester etter mennesker. Når stiene forsvinner dukker det alltid opp en ny like etter.

Oslo sett fra Vettakollen. 

Oslo sett fra Vettakollen. 

Vel oppe på Vettakollen er jeg gjennomsvett. Utsikten nytes før jeg ruller ned igjen. Hovedstien er hard og steinete. Ved første anledning stuper jeg inn på en sidesti. Her går det unna. Så utrolig gøy! Er det ikke flyt det kalles? Det beste er når du kan løpe så fort du klarer uten å bremse. Derfor passer jeg på å velge stier som også går til siden istedenfor å bare løpe rett ned. 

På oppsiden av Bånntjern.

På oppsiden av Bånntjern.

Snart er jeg tilbake ved Sognsvann. Her myldrer det av folk som trener, rusler, griller eller tar et kveldsbad. Tenk at en av Oslos mest populære turer, Sognsvann til Vettakollen, har et så spennende alternativ rett ved siden av den vanlige blåstien? Et nytt sidespor er etablert. 
 

Fakta om flaggermus

  • Flaggermus utgjør 1/4 av verdens pattedyrarter. 
  • I Norge og resten av Europa lever de av insekter og kan spise opptil 3000 på én natt. Lei myggstikk? Legg til rette for flaggermus i nabolaget.
  • Dvergflaggermus er så små at tre voksne får plass i en fyrstikkeske. 
  • Flaggermus er et symbol på lykke i Kina.

Kilde: Skiltet utenfor gruva. 

 

Slik finner du gruva

Ved en av disse to rød sirklene vil det stå et skilt til Gaustad gruve på høyre side av stien. Om du kommer fra Sognsvann er skiltet på fremsiden av et tre og ikke synlig nedenfra. 

Ved en av disse to rød sirklene vil det stå et skilt til Gaustad gruve på høyre side av stien. Om du kommer fra Sognsvann er skiltet på fremsiden av et tre og ikke synlig nedenfra. 

Gruven er blitt enklere å finne nå da det er skilt dit. Fra Sognsvann tar du grusveien som går sørvest, altså til venstre ved volleyballbanen. Etter 200 meter følger du blåmerket sti til Vettakollen. Denne stien kalles Ankerveien. Etter kun 2-300 meter på denne blåstien vil det være en tydelig sti til høyre. I dette krysset er det et skilt på et tre på høyre side, men skiltet står dessverre på motsatt side av treet, slik at det er noe vanskelig å se. Det står Gaustad gruve på dette skiltet. Følg denne stien 3-400 meter så kommer du rett til gruva.